Aràcnids

 

Aràcnids

 

Els aràcnids (Arachnida, gr. aráchne, "araña") són una classe d'artròpodes del subfílum dels quelicerats (juntament amb els euriptèrids i els xifosurs). S'han descrit unes 112.000 espècies d'aràcnids i són el segon grup més nombrós del regne animal. Es descriuen 4,58 espècies noves d'aràcnids al dia de mitjana.

Els aràcnids són majoritàriament terrestres, tenen 8 potes i no tenen antenes, a diferència dels insectes que tenen 6 potes i un parell d'antenes. Inclou animals tan coneguts com les aranyes, els escorpins i les paparres, entre altres.

Característiques

Els aràcnids tenen el cos dividit en dues regions o tagmes, prosoma (cefalotòrax) i opistosoma (abdomen). El prosoma està normalment cobert per una closca contínua denominada escut prosòmic; l'opistosoma pot estar segmentat (com en els escorpins) o no. En general no posseeixen ulls compostos (a diferència dels euriptèrids i els xifosurs). Sovint són carnívors i cacen les seves preses amb teranyines en el cas d'algunes aranyes, altres són paràsits d'animals i plantes. N'hi ha que s'alimenten de vegetals i poden ser una plaga, com en el cas de l'anomenada aranya roja. Tots els aràcnids tenen quatre parells de potes.

 

Aparell respiratori

Els aràcnids tenen dues estructures respiratòries diferents, les fil·lotràquies (coneguts també com a pulmons en llibre) i el sistema traqueal, que poden presentar-se juntes en el mateix animal. El sistema traqueal dels aràcnids no és homòleg al dels insectes i miriàpodes, de manera que, en els artròpodes, hi ha hagut un notable fenomen de convergència evolutiva pel que es refereix al desenvolupament d'un aparell respiratori adequat per a la colonització del medi terrestre; el sistema traqueal va aparèixer tres vegades de manera independent en tres grups diferents d'artròpodes.

Els araneids més primitius (Mesothelae) posseeixen dos parells de pulmons en llibre i no tenen tràquees; els araneomorfs, més evolucionats, posseeixen normalment un parell de pulmons i un sistema de tubs traqueals.

Els ricinúlis, pseudoscorpins, solífugs, opilions i àcars tenen també un sistema traqueal més o menys desenvolupat, però no així els escorpins, uropigis, amblipigis i esquizòmids, que respiren través de fil·lotràquies.


 

 informació de wikipedia


Comentaris