Libel.lula - Odonats

 Libel.lula - Odonats

 

Els odonats (Odonata) són un ordre d'insectes coneguts popularment com a libèl·lules, espiadimonis O cavallets. Comprèn els subordres anisozigòpters, zigòpters i anisòpters.

Viu als llacs i aiguamolls d'aigua dolça.

Tenen quatre ales grosses, membranoses, transparents i amb nervació reticulada, que poden ser de la mateixa forma i mida o bé desiguals. Tenen el cap eixamplat, amb ulls molt grossos i sortints, que són uns dels més perfectes d'entre els dels insectes. Tenen les antenes curtes i filiformes, tarsos de tres artells, aparell bucal mastegador i abdomen molt allargat i estret.

Les fases juvenils (nimfes) viuen en aigües continentals i respiren per mitjà de brànquies traqueals anals. Tenen una metamorfosi incompleta i són actives depredadores. Els adults són d'hàbits diürns i depredadors que cacen al vol, prop de l'aigua. Les espècies majors (anisòpters) es poden allunyar molt del lloc d'origen. 

El color varia des del daurat fins al marró rovellat. Té una franja fosca al centre de l'abdomen i un patró distintiu de marques fosques a les ales. L'abdomen és, relativament, curt i ample. El cos és notablement més curt que la seua envergadura alar.

L'Enciclopèdia Catalana diu bé que els zigòpters són damisel·les o senyoretes, però no espiadimonis. El DCVB (diccionari català, valencià i balear) precisa que els espiadimonis designen essencialment les libèl·lules i l'IEC (Institut d'estudis catalans) no desfà l’embull perquè libèl·lules, espiadimonis i damisel·les hi són tots sinònims sense distinció. Aquest subordre conté les famílies dels èsnids, gòmfids, cordulegàstrids, cordúlids, macròmids, libel·lúlids).

 Eclosió de l'exúvia larva


L'exúvia és la cutícula o coberta exterior (exoesquelet) abandonada pels artròpodes (insectes, crustacis o aràcnids) després de la muda. L'exúvia d'un artròpode pot ser molt útil per identificar-ne l'espècie o fins i tot el sexe.

No sempre és pràctic estudiar insectes, crustacis o aràcnids directament; a vegades és més fàcil recollir i estudiar les seves exúvies, amb les quals es poden determinar alguns aspectes generals del seu cicle biològic, la seva distribució, nombre d'individus per sexe, poblacions presents en un ecosistema, etc.

Sembla doncs que el mot espiadimonis és el més polivalent de tots i pot usar-se en significat ampli per a designar qualsevol odonat. Libèl·lula s’aplicaria en significat ampli per a qualsevol anisòpter (infraodre dels odonats), però mai per a designar un zigòpter. Finalment, damisel·la es reservaria estrictament per als zigòpters.

 

 informació de wikipedia

 

 

Comentaris