2020 09 01 - Campdevànol - Sant Pere d'Aüira - Sant Cristofol (la vella)







































































































Sant Pere d'Aüira és una ermita romànica del municipi de Campdevànol, a la comarca del Ripollès. Situada a la dreta del Freser en un cim de més de 1.100 m d'altitud. Ofereix una panoràmica excepcional sobre tota la comarca, amb unes vistes que arriben fins al Pedraforca. És una obra inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya
construcció: S. XIII, XVII


















Amb el pas dels segles, l'església restà abandonada: l'acció destructiva del temps i les aigües ensorrà gran part de la volta i seguiren caient les parets laterals, fins que caigué el mur interior, tapiat durant la restauració feta al s. XII. Llavors quedaren al descobert part d'unes pintures que l'arqueòleg i historiador Ramon d'Abadal descobrí l'any 1909: eren restes d'una decoració pictòrica romànica amb escenes del Gènesi, però per causa del seu malmès estat de conservació en pocs mesos s'esborraren totalment.

 

Fins l'any 1939 es va poder conservar d'absis romànic, però fou destruït per una explosió quan servia com a dipòsit de municions durant la Guerra Civil. Actualment només en resten els murs perimetrals de poca alçada.






































Comentaris

  1. Ruta amb bones vistes, corriols molt macos, ermites, menú..........només "un però": la malaïda eruga del boix que ens ha acompanyat en bona part del cami.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris ofensius seran eliminats en esser revisats sense previ avís a qui ho hagi fet.
Marxaires de Girona